Etichete

,

Toată ziua am fost în căutarea urării pe care să o fac anul acesta.

Când eram mică spuneam şi eu cuvintele pe care le auzeam de la cei din familie. De la o vreme am început să observ că există persoane care se exprimă altfel şi am fost atentă la frazele pe care le foloseau. Pe cele care îmi plăceau le păstram. Prin liceu am încercat şi varianta cu citate, dar nu prea mult timp. În cele din urmă am ajuns să îmi creez propriile formule, iar azi m-am întrebat: ce generează formulele de urare pe care alegem să le adresăm?

O urare are o nuanţă specială pentru că o faci la ocazii speciale. E ca o binecuvântare – rosteşti vorbele bune bine. Întotdeauna simţi ceva când te pregăteşti să faci urări. Simţim emoţii intense, efemere sau sentimente stabile, durabile. Poţi să urezi cu teamă (că îi vei pierde, că te vor ignora etc.), cu speranţă (că te vor accepta, că te vor urma etc.), cu dezamăgire (că nu au fost cum ai dorit, că nu reuşeşti să spui ce vrei cu adevărat etc.) sau curaj (că ai mai făcut un pas, că acum e momentul potrivit etc.), cu exaltare (că tocmai ai primit ceva frumos, că priveşti intens spre viitor etc.) sau cu tandreţe (că existăm, că putem petrece timp împreună etc.). Poţi să urezi cu o emoţie primară, aşa cum e ea, sau cu una secundară – rezultat al sublimării şi prelucrării prin învăţare contextuală. Oricum ar fi, important este să ai o trăire autentică şi să o conştientizezi. Emoţia vine când vine dintr-un anume motiv – oare care este acela?

Emoţia zilei pentru mine a fost o uşoară nelinişte. De aceea a şi durat mult până să găsesc ceva ce le doresc cu adevărat celorlalţi pentru 2015. După ce am acceptat această nelinişte faţă de cum vor fi vremurile care urmează, am putut să văd mai clar că am nevoie şi îmi place să găsesc sens în tot ceea ce fac. Şi mai ales, îmi place libertatea de a alege care să fie acest sens şi cum să îl construiesc. Multe din urările noastre pornesc din nevoile noastre fundamentale ca fiinţe umane.

Urarea mea din acest an este: La mulţi ani şi un 2015 plin de sens!

Reclame