Etichete

, , , ,

Când ne alegem și imaginăm cariera cei mai mulți dintre noi dorim să fim recunoscuți ca fiind profesioniști buni și prima condiție ca acest deziderat să se realizeze este de a fi cu adevărat profesioniști buni. Ce îl face pe un profesionist cu adevărat bun? Un cumul de factori, dar printre aceștia este și faptul că este un practician reflexiv.

Ce înseamnă a fi un profesor reflexiv? Să practici reflecția înainte, în timpul și după acțiunea didactică, luând în considerare modurile în care persoana profesorului (setul de convingeri personale, cunoașterea, experiențele, atitudinea etc) și contextul în care se produce învățarea (constrângerile generate de contextul social) influențează învățarea sa personală și pe cea a elevilor săi.

Am identificat 3 scopuri mari ale reflecției pentru un profesor: privirea în oglindă pentru a vedea cine suntem ca persoane, detașarea de evenimente pentru a le înțelege semnificația, observarea imaginii noastre reflectate la nivelul elevilor/studenţilor.

Privirea în oglindă pentru a vedea cine suntem ca persoane ne aduce ca și beneficiu autenticitatea.  Profesorul autentic este cel care acționează din propria sa autoritate profesională, este onest (caută și practică adevărul) și este direct (clar, precis). Vorbește aici și acum (la subiect), din sine (lucruri pe care le-a experimentat mental, emoțional, obiectual) și fără prejudecăți asupra altora (spune deschis ce experimentează în preajma altora). Modul în care predă acest profesor se poate foarte bine întemeia pe principiile învățării din psihologia umanistă emise de Carl Rogers: învățăm dintr-o curiozitate naturală; învăţarea semnificativă se produce când conţinutul acesteia este relevant pentru scopurile personale şi când se produce prin acţiune; învăţarea este uşurată când cei care învaţă sunt implicaţi responsabil în proces; independenţa, creativitatea şi încrederea în sine apar când auto-criticismul şi auto-evaluarea sunt reduse, iar evaluarea făcută de ceilalţi este de importanţă secundară. Pentru a deveni un astfel de profesor este nevoie să verificăm oglinda zilnic întrebându-ne: în ce măsură ceea ce sunt în interior este congruent cu ceea ce văd în această oglindă? cum mă pot vedea mai clar şi mai obiectiv? cine (mai) sunt din punct de vedere profesional? (dimineaţa) cum m-am manifestat azi? am dat maximul pe care puteam să îl dau? am fost prezent/ă în aici şi acum? cum s-a regăsit crezul meu profesional în ceea ce am făcut? (seara)

Detașarea de evenimente pentru a le înțelege semnificația ne aduce ca şi beneficiu înţelepciunea. Profesorul înţelept este cel care caută sensul şi îl realizează; îşi doreşte instinctiv să se dezvolte personal; este o persoană complexă; este deschis şi benevolent; are relaţii bune cu ceilalţi. La nivel funcţional, înţelege natura umană şi a existenţei, încearcă să înveţe din propriile greşeli şi din experienţă; ştie să asculte; ştie că de-a lungul vieţii ne schimbăm valorile, raportarea la ce este dificil şi ceea ce considerăm ca domenii divergente în existenţă; ştie când să ofere şi când să se abţină de la sfaturi; gândeşte atent înainte de a lua o decizie. (http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED354421.pdf) Pentru a deveni un astfel de profesor este nevoie să investeşti în mod conştient timp în gândire, să încerci să înţelegi şi să conştientizezi modul în care funcţionează propriile tale mecanisme de cunoaştere şi gândire, să scrii sau să discuţi cu alţii despre întrebări precum: ce îmi doresc să realizez azi? cum îmi propun să fac acest lucru? cum am ajuns la concluzia că acest curs al acţiunii este cel mai nimerit? cum îi va afecta pe ceilalţi şi cum mă va afecta pe mine acest curs al acţiunii? (înainte de a începe o zi de predare), cum reacţionează elevii/colegii la ce spun/fac? ce aş putea să schimb chiar acum? cât de aproape sunt de ce mi-am propus şi de unde ştiu că este aşa? (în timpul unei zile de predare); ce am reuşit să realizez azi? din ce motive? ce am învăţat? care a fost rolul factorilor de context în realizarea mea de azi?

Observarea imaginii noastre reflectate la nivelul elevilor/studenţilor ne aduce ca şi beneficiu fineţea. Profesorul fin, rafinat este o persoană de calitate; are deja un stil elegant de design şi realizare a predării; este interesat de găsirea soluţiei elegante în predare – cum se poate obţine maxim de învăţare cu minim de efort şi irosire de resurse; caută calitatea învăţării; modelează excelenţa. Pentru a deveni un astfel de profesor este nevoie să verifici constant cum arată la nivelul elevilor/studenţilor tăi imaginea a ceea ce ai dorit să transmiţi, să verifici constant calitatea şi eficienţa învăţării prin întrebări precum: ce resurse sunt necesare pentru ca elevii să dobândească acele competenţe pe care mi-am propus să le dezvolt? care ar fi cea mai simplă manieră de a explica? cum pot elimina ostentaţia, afectarea şi parada de erudiţie din stilul meu? cum răspunde structura lecţiei mele nevoilor fiecăruia dintre elevii/studenţii mei?  (înainte de predare) predau ce am intenţionat să predau? cât de corect receptează elevii/studenţii ceea ce tocmai transmit? (în timpul predării) căror nevoi de învăţare ale elevilor/studenţilor mei şi ale mele am răspuns azi? în ce măsură am răspuns acestor nevoi? am irosit resurse? am obţinut maximul care putea fi obţinut cu resursele pe care le-am utilizat? ce e nevoie să schimb în designul meu pedagogic? (după predare)

Autenticitatea ne aduce apropierea de bine, înţelepciunea ne aduce apropierea de adevăr, fineţea ne aduce apropierea de frumos. Un profesor predă şi informaţie şi ceea ce este, astfel că nevoia de reflecţie vine din nevoia de a fi Bine, Adevăr, Frumos şi a preda cu aceste instrumente.

Reclame