Etichete

, , ,

Cât de des vedem ceea ce face bine pentru noi și pentru univers o persoană de lângă noi?

Felul cum sunt prezentate evenimentele zilei în mass-media ne face uneori să avem impresia că se întâmplă mai multe lucruri rele decât bune. Tragediile le remarcăm mai ușor. De ce? Poate și pentru că ne așteptăm ca oamenii sa facă bine, prin urmare nu remarcăm când îl fac, în schimb nu ne așteptăm ca o ființă umană să manifeste atât de multă agresivitate, prin urmare remarcăm excepția. Similar, suntem tentați uneori să vedem mai mult părțile noastre negative decât să ne numărăm binecuvântările și să ne bucurăm că le avem. Elbert Hubbard spunea: „Prefer să am capacitatea de a aprecia lucruri pe care nu le am, decât să am lucruri pe care nu sunt capabil să le apreciez.”

A aprecia profund, din toată inima, binele din noi ne poate ajuta să apreciem binele din ceilalți și din jur. Și dacă nu suntem capabili să îl apreciem în noi, cum l-am putea aprecia în exteriorul nostru?

Dacă învățăm să apreciem și să recunoaștem binele, putem învăța și să exprimăm ce simțim. Uneori ni se pare greu să găsim cuvintele potrivite, dar cel mai simplu este să spunem: mulțumesc şi să nu aşteptăm nimic în schimb. Când dorim să adăugăm nuanţe putem începe cu „îţi mulţumesc pentru …/ apreciez că …” şi continua cu ceea ce ne îndeamnă inima să spunem, bucurându-ne de existenţa şi darurile pe care o fiinţă sau o situaţie le aduc în viaţa noastră. Aşa că, haideţi să ne amintim dimineaţa, când ne bem ceaiul sau cafeaua, de existenţa binelui, să ne facem o listă cu 3 persoane (sau oricâte) şi să ne exprimăm până spre seară aprecierea faţă de ele în cuvinte.

Mulţumesc.

 

 

Reclame