Etichete

, , ,

Ce e un tur arhitectural? În Bucureşti este o plimbare de 2 ore şi jumătate cu Valentin Mandache pe străzile Bucureştiului unde pot fi văzute case de epocă. (http://casedeepoca.wordpress.com/). Sâmbătă, 9 martie 2013, am făcut o astfel de plimbare în zona Mântuleasa.

Primul lucru care mi-a aprins imaginaţia a fost explicaţia simbolurilor de pe panoplia de deasupra intrării principale a Ministerului Agriculturii – unde imaginea principală este Minerva, ca simbol al faptului că societatea românească este ghidată de legi şi educaţie. Sigur, dacă ne gândim la societatea românească de azi ne putem întreba pe unde s-a rătăcit ghidajul de la Minerva până la noi? Ne putem întreba însă şi unde a dispărut curajul de a visa îndrăzneţ şi frumos, acel curaj pe care l-a avut arhitectul Louis Blanc atunci când a creat clădirea şi panoplia? E acelaşi curaj pe care l-au avut arhitectul francez Albert Galleron şi mâna de intelectuali români care au visat un edificiu precum Ateneul Român. E acelaşi curaj pe care l-au avut intelectualii care au înfrumeţat maidanele târgului şi l-au transformat în capitală.

Felul în care ne decorăm exterioarele caselor spune ceva şi despre felul în care ne decorăm înăuntrul. Cred că arhitectura e mai mult decât o modă, deşi este influenţată de existenţa unui trend. Valentin ne-a arătat cum au visat arhitecţii prin Bucureşti. Cei Art Deco au creat casele tip pachebot sau camera cu plante exotice ca o ocazie de a călători măcar imaginar în locuri îndepărtate. Cei stil neoromânesc au creat casele-fortăreaţă, cu infuenţă etnografică. Cei Art Nouveau au avut curajul de a dărâma rigiditatea academismului în artă şi de a aduce inspiraţie din natură. Când ne alegem stilul în care ne construim casa sau când decidem ce casă cumpărăm învăţăm ceva despre nevoile interioare ale fiinţei noastre. Dacă vrem casa-fortăreaţă poate că avem nevoia de siguranţă, de a supravieţui cu credinţele noastre într-o lume potrivinică valorilor în care credem. Dacă vrem casa pachebot poate că avem nevoia de a evada din cotidian, rămânând totuşi acolo unde ne-am născut şi ne-am construit existenţa. Dacă vrem casa cu inspiraţie flamboaiantă din natură poate că avem nevoia de reconectare, de ardere, de a găsi perla din scoică, de a fi unici.

Ce e un tur arhitectural în alt oraş al ţării? Poate fi o plimbare cu un album de arhitectură şi un aparat de fotografiat. Poate fi o plimbare cu un arhitect local sau cu o persoană din construcţii sau imobiliare care are cunoştinţe solide de arhitectură (sper să apară câţiva şi prin Cluj).

Ce e un tur arhitectural într-un sat românesc? Poate fi o vizită la biserică pentru a căuta inspiraţie în obiectele pe care le-a adunat comunitatea acolo pentru că este spaţiul local cel mai preţuit.

Oricum ar fi, fă un tur arhitectural pe străzile cu clădiri frumoase din preajma ta şi încearcă să vezi detaliile: ferestrele, feroneria, gardul, intrările, copertinele, finialele, streşinile, panopliile. Caută orice simboluri şi încearcă să afli cât mai multe despre ele. Şi-apoi fă un tur arhitectural imaginar în interioarele fiinţei celor care le-au proiectat, care le-au construit, care locuiesc în ele. Şi-n cele din urmă fă un tur arhitectural în interiorul fiinţei tale ca să (re)descoperi din ce se compune şi care sunt elementele definitorii ale stilului tău de-a te exprima şi de-a fi într-o comunitate. Reaprinde-ţi imaginaţia. Visează. Bucură-te de frumos şi alege-ţi simbolurile.

Reclame