Etichete

, , ,

Un instrument util pentru un profesor care dorește să devină un practician reflexiv, cu sau fără ajutorul unui consultant, ghid, îndrumător, este jurnalul.

Un jurnal poate aduce următoarele beneficii:

  • Documentează evoluţia profesională; (În perioada în care eram elevă la liceul pedagogic țineam un jurnal, iar 10 ani mai târziu mi-a prins bine să recitesc niște pagini și să văd că de pe atunci mă preocupa faptul că școala pare să se concentreze pe dezvoltarea abilităților de memorie reproductivă în detrimentul celor de gândire autonomă. Re-lectura de acum câțiva ani a fost o confirmare a identității mele profesionale.)
  • Păstrează adunate în acelaşi loc exemple utile pentru şedinţe cu părinţii (comportamente concrete ale elevilor), teme deosebite realizate de elevi, idei pe care le puteţi prezenta la întâlniri profesionale, idei pe care le puteţi utiliza când pregătiţi o prezentare la o conferinţă sau un articol pentru o publicaţie;
  • Este o sursă de inspiraţie pentru lucruri de făcut mai bine în clasă;
  • Reduce stresul profesional. (Stresul poate fi generat și de lucruri împovărătoare și de succese. A scrie despre un succes e ca și cum ai dat o mică petrecere privată, iar a scrie despre insuccese poate aduce detașarea de întâmplare și de emoțiile negative generate de aceasta.)

Obiceiul de a menține un jurnal poate fi combinat cu alte forme de dezvoltare profesională:

  • Cercurile pedagogice: alegeţi o temă de reflecţie pentru o anumită perioadă iar la întâlnirile de cerc faceţi schimb de experienţă pe baza a ce aţi notat în jurnal.
  • Grupuri de practică reflexivă: câţiva profesori din şcoala voastră vă propuneţi să exploraţi un subiect împreună timp de 1 semestru.
  • Lecturi: scrieţi în jurnal idei din cărţile şi articolele citite pe care le puteţi aplica la clasă.
  • Conferinţe, cursuri: scrieţi în jurnal o opinie critică şi o apreciere.

În cadrul Asociației Learn&Vision am publicat un Jurnal pentru profesorul reflexiv.

Este un produs ce se adresează unui profesor pentru care performanța și rafinamentul intelectual sunt embleme profesionale. Dacă vă place ideea de a-l utiliza îl puteți achiziționa scriind un email la asociatia@learnandvision.ro, iar dacă îl folosiți aș fi onorată să îmi scrieți despre experiențele voastre cu jurnalul pe acest blog. Chiar și aici putem crea împreună un spațiu pentru cei care vor să își împărtășească gândurile despre activitatea lor cu alți profesioniști preocupați de ideea de a face lucrurile un pic mai bine în fiecare zi.

 

Reclame