Etichete

,

Este un curent profesional a cărui apariție îi este atribuită lui Donald Schon (1983 – The reflective practitionner: how professionals think in action). Presupune capacitatea de a trece în revistă experiențele parcurse într-un anumit context de activitate, la un nivel foarte profund. Se recomandă ca practicianul care face acest exercițiu să fie ghidat de un profesionist experimentat din domeniul său. La p. 50 a cărții anterior menționate Schon spune:

Există un anume fenomen interesant, uimitor sau supărător pe care individul încearcă să-l gestioneze. Pe măsură ce încearcă să îl înțeleagă, reflectează de asemenea și la înțelegerile pe care le-a realizat în mod implicit în acțiunea sa, înțelegeri pe care le scoate la suprafață, le critică, le restructurează și le transformă în acțiuni.

Detectăm mai multe elemente ale procesului practicii reflexive:

  1. Fenomenul care generează reflecția. Acesta este un fapt întâmplat în activitatea profesională cotidiană sau un fapt special conex acesteia.
  2. Reflecția în scop de înțelegere a fenomenului. Acest pas apare în mod natural atunci când fenomenul are un impact mai puternic, însă pentru activitățile profesionale zilnice cred că trebuie educată și creată obișnuința de a face reflecția la final de zi de muncă sau la începutul celei următoare.
  3. Reflecția asupra modului în care funcționat procesul gândirii. Acesta este pasul care necesită conștientizare și capacitate de gândire critică înțeleasă ca puterea de a separa gândurile: cele generate de egocentrism, cele generate de presiunea socială și cele generate de fenomen în sine.
  4. Acțiunea. După toate decantările și interpretările ar fi de dorit să existe ceva care să ajungă la nivel de manifestare: ne modificăm anumite comportamente sau ne modificăm anumite convingeri despre comportamentele noastre.

Sugestia ca acest fenomen să fie mediat de un consultant, ghid, îndrumător ține de o sporire a eficienței practicii reflexive. Acea persoană, dacă știe să pună întrebări bune, poate sprijini și reduce timpul petrecut în acest proces.

Practica reflexivă corelează și cu alte piese ale profesionalismului: dorința de mai bine, îndoiala că ai chiar ajuns la maximum de dezvoltare, scepticismul politicios față de ideile auzite de la alții și față de complimentele pe care le primim în munca noastră.

 

Reclame