Etichete

, , , ,

În prima postare referitoare la recunoștință promiteam și alte modalități de exprimare a acesteia – și ce ocazie de a face acest lucru decât ziua de naștere – o celebrare și un bilanț în același timp? Un mod frumos de a sărbători o aniversare este prin exprimarea gratitudinii față de cei care au contribuit la ceea ce ești la momentul aniversării.

Psihologul Seligman, specializat în studiul fericirii autentice, consideră recunoștința unul dintre cele 24 de puncte tari ale caracterului și vorbește despre următorul exercițiu:

  • alegeți o persoană din trecutul vostru față de care nu v-ați exprimat recunoștința până acum;
  • scrieți o scrisoare acestei persoane;
  • descrieți ce ați simțit în legătură cu ceea ce a făcut pentru voi persoana respectivă;
  • includeți cât mai multe detalii concrete și experiențe trăite împreună;
  • stabiliți o întâlnire și citiți persoanei scrisoarea;
  • este preferabil să vă planificați timp astfel încât să fiți față în față, să puteți discuta și împărtăși emoțiile mai degrabă decât să expediați scrisoarea prin poștă.

Dacă sunteți într-un moment de aniversare, sau pur și simplu doriți să trăiți această emoție morală a recunoștinței, puteți merge și mai departe și să vă testați nivelul de recunoștință față de trecut pe pagina web a aceluiași psiholog. Puteți obține un punctaj între 6 și 42, care vă va ajuta să vă situați propria perspectivă prin comparație cu alte grupuri. Considerând o aniversare și ca un bun moment de reflecție asupra a ceea ce a fost, am făcut acest chestionar și am aflat că, în raport cu trecutul meu, sunt mai recunoscătoare decât 53% dintre femei, decât 57% dintre cei de vârsta mea și decât 79% dintre cei din regiunea mea geografică. Se numește Gratitude Survey și îl găsiți la adresa:

http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/

Recunoștința este o valută depusă într-o bancă a buneicredințe, care aduce beneficii la nivel de stare de bine și caracter, atât pentru cel care o exprimă, cât și pentru cel care o primește. Cu toate acestea, când suntem recunoscători în mod autentic facem acest lucru fără a ne aștepta să câștigăm ceva în schimb, ci doar pentru a exprima o apreciere, care conține deja câștigul în ea însăși.

MULȚUMESC!

Reclame