Etichete

,

Zilele trecute am încercat să identific setul de nevoi fără de care nu pot fi eu și nu pot funcționa la cea mai înaltă capacitate a mea. Pornisem de la premisa că, știind care sunt, voi reuși să le dedic timp și să le controlez.

Primul lucru pe care l-am descoperit este că nevoile sunt foarte aproape de valorile după care trăim, iar al doilea că e destul de dificil să le definim, dincolo de nevoile de supraviețuire de bază: hrană, apă, adăpost.

Orice demers de definire a nevoilor, care se respectă :), începe cu o revizitare a lui Abraham Maslow, care a conceput piramida trebuințelor. Cele 5 nivele ale acesteia, de la bază spre vârf sunt:

 1. fiziologic: respirație, hrană, apă, somn, sex, homeostazie, excreție
 2. al siguranței: corpului, locului de muncă, resurselor, proprietății, moralității, familiei, sănătății
 3. al apartenenței și iubirii: prietenie, familie, intimitate
 4. al stimei și statutului: stimă de sine, încredere, realizare, a respecta și a fi respectat în raport cu ceilalți
 5. al realizării depline a potențialului (autorealizării): moralitate, spiritualitate,  creativitate, spontaneitate, acceptare, rezolvare de probleme, lipsa prejudecăților

Punctul cel mai slab al acestei teorii îl consider a fi ideea că nu poți accede la nivelele superioare fără a avea realizate nivelele inferioare, dar accept ideea că cu cât ai mai multe nevoi împlinite, la nivelul de satisfacție definit personal, cu atât poți mai ușor să accezi la cele mai înalte. De asemenea, la nivel social, în secolul XXI este de dorit să concepem programe care să vină cel puțin în sprijinul nevoilor de bază ale tuturor pământenilor și susțin programul scopurilor de dezvoltare ale mileniului: http://www.un.org/millenniumgoals/

Și așa am ajuns la următoarea vizită, Human Scale Development, un model al nevoilor elaborat de  Manfred Max-Neef (care pune cărți la dispoziție cu generozitate, gratuit pe pagina sa web), Antonio Elizalde și Martin Hopenhaynhttp://www.max-neef.cl/download/Max-neef_Human_Scale_development.pdf  Ce e fantastic la această teorie este că vorbește de un set de nevoi umane fundamentale, clasificabile, finite și sațiabile. Cu alte cuvinte, există posibilitatea de a la realiza pe toate și a trăi apoi LIBER DE NEVOI. Excepția pare a consta în acele dorințe create de o societate de consum, care sunt insațiabile, astfel că economic vorbind vor exista mereu nevoi de împlinit.

Teoria sus-amintită are 2 dimensiuni corelate de clasificare a nevoilor: cea existențială, unde avem categoriile a fi, a avea, a face și a interacționa; și cea axiologică, unde avem: subzistența, protecția, afecțiunea, înțelegerea, participarea, repaosul, creația, identitatea, libertatea. Abordarea cărții este una socială, pornind de la premisa că economia trebuie să fie în serviciul omului și nu invers. De exemplu, birocrația este considerată un factor distrugător: deși răspunde nevoii de de siguranță, împiedică realizarea unor nevoi precum înțelegerea, afecțiunea, participarea, creația, identitatea și libertatea.

Ce ar fi totuși o nevoie? Dincolo de nevoile de supraviețuire de bază există un set de nevoi personale – acele lucruri fără de care nu putem fi noi pe deplin și care, deși se pot manifesta în moduri pozitive sau negative, nu sunt nici rele nici bune. Sunt niște trebuințe care ne pun în acțiune pentru a le satisface și diferă de voințe, dorințe, vise sau ceea ce credem că trebuie. Exemple: acceptare, realizare, provocare, control, aventură, atenție, influență, armonie, putere, recunoaștere, creativitate, siguranță, autoritate, a fi plăcut, a fi salvat, a fi util, a fi sancționat, a îmbunătăți pe alții etc.

Cum ar arăta o viață în care toate nevoile noastre personale ar fi satisfăcute? Greu de spus la prima încercare, dar se poate. Există și programe special gândite de consultanți pentru a atinge acest țel, precum programul NeedLess de la Coach U. Ar fi brusc posibile multe pentru fiecare dintre noi și cel puțin am:

 • fi foarte creativi și am inova mereu;
 • trăi în pace cu toate națiile;
 • coabita în armonie cu natura și toate formele de existență și manifestare;
 • fi sănătoși pe deplin și am avea o viață foarte lungă;
 • petrece mult timp în relaxare, recreere, joc, imaginație;
 • am pune în practică lucrurile pe care le visăm;
 • am realiza ceea ce dorim cu adevărat.
Reclame