Etichete

, , ,

Comunitatea cea mai săracă spre care m-au purtat pașii până acum este Ponorâta, județul Maramureș. La final de noiembrie 2011 am ținut acolo un training, oferit de Asociația Ovidiu Rom profesorilor de la acea școală și de la școala din Coroieni.

Drumul de la Cluj spre satul ascuns printre dealuri trece printr-o porțiune cu peisaje frumoase, atât de frumoase încât nu te poți aștepta ca la destinație să te întâmpine un copilaș cu haine rupte și murdare. Și după ce l-ai întâlnit pe primul, cu greu te aștepți să intri în 3 săli de grădiniță și 2 de școală ca să vezi încă niște zeci de copii cu haine rupte și murdari. Iar când te izbește mirosul lipsei de igienă și peisajul dezolant al unor băi unde curge doar apa rece și doar la una dintre chiuvete, fără săpun, hârtie, prosop –  în contrast izbitor cu colindele și ochii calzi ai oamenilor: cadre didactice, mame, copii, sentimentele pe care le trăiești oscilează nebune între dorința de a fugi și nevoia de a rămâne și a te întoarce.

– De ce nu spălați copiii?

– Pentru că acasă se murdăresc din nou.

– Dar ar putea fi curați la școală.

– Nu avem săpun.

Cred că oricine citește și nu a văzut școala din Ponorâta nu poate avea percepția reală. Nici o experiență anterioară, fotografie sau cuvânt nu poate reda realitatea reală de acolo.

Anca, Gabi, Ovidiu, Reli, Veronica, prieteni și colaboratori inimoși ai Learn&Vision, m-au ajutat să colectez produse de igienă, jucării, papetărie și bomboane de pom. Ieri, ducându-le acolo, mi-am dat seama că nu ajunge să mergi o dată și că trebuie să tot mergi. Până când vom ajunge să facem și educație, va trebui să tot mergem cu produse de igienă și papetărie, poate și cu haine, materiale didactice sau dulăpioare suspendate. Sunt aproximativ 400 de oameni în Ponorâta, din care jumătate sunt copiii. Până când vom ajunge să facem acolo un after-school și literație pentru familie va trebui să premiem familia care își trimite copilul la grădiniță sau cele mai curate mânuțe/hăinuțe, va trebui să continuăm să-i aducem în școală și să îi ținem acolo și dimineața și după-masa cu hrană caldă și cu apă caldă.

Cum educi un copil extrem de sărac? Cum încurajezi și menții eroismul unor cadre didactice care să meargă zilnic la școală și să predea cu suflet chiar și după ce s-au îmbolnăvit sau tocmai au fost întrebați de cunoscuți dacă și-au schimbat hainele când s-au întors acasă? Fără prejudecăți. Ieri, când am mers la baie cu 3 copilași ca să-și spele mânuțele cu apă rece, mi-am dat seama că nu mă prea ajută cărțile de pedagogie, dar vreau să învăț cum să fac toate acestea împreună cu această comunitate școlară, cu Ovidiu Rom și cu oricine dorește să ni se alăture. Ne găsiți la http://www.learnandvision.ro/contact_ro.php

 

Reclame